Nytt år – nya utmaningar!

Min pappa var specialist på att få mig och mina systrar att göra tråkiga saker. Som t.ex. när maskrosorna höll på att ta över gräsmattan så infördes en belöning på 50 öre för varje rot vi grävde upp. Veckopengen ersattes tidigt av hjälpa-till-hemma-lön där en rejäl middagsdisk (nej vi hade inte diskmaskin) kunde vara värd en hel femma. Det här fungerade jättebra på mig och en av mina systrar.

Men min andra syster däremot var inte särskilt intresserad av pengar. Inte heller godis lockade (hennes påskägg sparade hon så länge att majmyrorna till slut tog sig in i huset och åt upp det). Hon föredrog belöningar som att få läsa en god bok utan att någon tjatade på henne att gå ut med hunden, eller att få göra roliga saker tillsammans med familjen.

Olika personer motiveras helt enkelt av olika saker beroende på om man är t.ex. en tävlingsmänniska, en social typ eller kanske någon som mår bäst av att hjälpa andra eller lära sig nya saker. (Enligt Gamification-teorin tillhör vi alla någon av grupperna Achievers, Explorers, Socializers eller Killers.)

Mina barn är inte heller intresserade av pengar som belöning (kanske för att de är för små), men att få se fram emot något kul som ska hända eller bara få kryssa i en ruta när man gjort något bra kan räcka gott.

Vi har tillsammans tagit fram några olika varianter på belöningssystem där man utmanas att göra sånt som kan kännas svårt eller jobbigt, och en av dessa tänkte jag dela med mig av här. Vi kallar den Familjeutmaningen.

Reglerna är enkla. Alla får en egen utmaning anpassad för henne eller honom. Det kan vara allt från att gå på pottan, tvätta håret, städa sitt rum, somna själv i egen säng, till att träna, läsa en bok eller kanske rensa en låda på vinden. Varje gång man lyckas med sin utmaning får man färglägga en stjärna. När alla klarat sina utmaningar (fem gånger) väntar en gemensam belöning som t.ex. att åka på en utflykt eller ordna en galamiddag hemma.

familjeutmaningen

Välj varsin figur, skriv ner era respektive utmaningar och även vad ni ska göra som gemensam belöning när ni når superstjärnan. (Hör av er om ni vill att jag mailar en bild i A4-format som ni kan skriva ut själva.)

Kom ihåg! Jag samlar på liknande idéer från andra familjer och blir jätteglad om ni vill dela med er av vad som funkar för er.

Och hur min pappa lyckades motivera oss på andra sätt kommer jag att återkomma till senare…

Dela?

6 Comments

 1. Gunhild Sällvin

  Hej, roligt att läsa din text. Mejla mig gärna en kopia så kan jag skriva ut till alla barnbarnen och till Långå.
  Trevlig helg och kramar till er alla

  • lisa

   Tack Gunhild. Jag har mailat. Den går naturligtvis att anpassa till annat antal familjemedlemmar också. Jag kommer att lägga ut andra varianter senare… Kram Lisa

 2. Vilken fantastisk idé och en härlig text! Mala gärna.

  Kram Marie

 3. Kristiina

  Hej!

  Tack för ett fantastiskt tips! Passar oss utmärkt! Maila gärna A4 formatet till mig, tack!
  Ha det bra!
  //Kristiina

 4. Helene Hofverberg

  Hej!

  Jättebra idé! Det ska vi testa!!

  Vi reser bil ganska ofta och relativt långa sträckor, 3-4 timmar. Det brukar inte dröja länge förrän ungarna frågar om vi är framme snart….här skulle vår familj verkligen behöva ett verktyg som på ett enkelt och ett lekfullt sätt kan illustrera hur långt det är kvar, på barnens villkor. Kanske något du kan klura på! 🙂

  //Helene

Leave a Comment